Vizes, száraz - nedves porszívók és takarítógépek

Léteznek úgynevezett száraz-nedves porszívók, melyekkel vizet és más folyadékokat is felszívhatunk - ugyanakkor a szárazporszívók által végzett munkára is tökéletesen alkalmasak. Folyadék porszívózása esetén természetesen ki kell venni a porszívóból, hogy ne áztassuk el. Ilyenkor mindig kikell belőle venni a porzsákot és a típushoz tartozó poliuretán szűrőt kell betenni. Amikor a felszívott folyadék a készülék tartályában eléri a maximális szintet a biztonsági úszós szelep automatikusan leállítja a szívást.
A takarítógép viszont egy mosószeres tartályból ki tud spriccelni mosószeres folyadékot és ezt szinte azonnal vissza is tudja szívni. A takarítógépekkel tehát lehet porszívózni és tudnak tisztítószeres vizet is kinyomni és azt visszaszívni. Elég jól lehet vele szőnyeget, kárpitot, autó kárpitot vagy épp ülőgarnitúrát takarítani. Ezekkel a szövetekkel a havi egyszeri takarítás csodákat tesz. Fontos a takarítógépek esetében, hogy erős motorja legyen ne hagyja vizesen a szőnyeget nagy mértékben, de a nyomásnak is nagynak kell lennie, hogy a szövetek közé szálai közé vékony sugárra benyomja a tisztítószeres vizet. Meglepő eredményt lehet elérni ha használat előtt kiporszívózzuk a szőnyeget majd rámegyünk a takarítógéppel és fekete koszos vizet szív ki a szövetből. A takarítógépet át lehet alakítani porszívó üzemmódra is, ehhez egy porzsákra van szükség.
A takarítógép a mosószeres tiszta vizet egy kézi pisztoly segítségével juttatjuk a szövetközé, a gép pedig rögtön fel is szívja és a szennyvizes tartályba szivattyúzza. Hagyományos porszívózás esetén porzsákot helyezünk a gépbe, a kárpittisztító fejet pedig normálporszívófejre cseréljük.
A vízszűrős gépeknél a műanyag tartályban víz van, ami megköti a beszívott porszemcséket. Szűrőkkel (HEPA és vízszűrő) ellátott porszívókból kiáramló levegő már nem tartalmaz atkákat, allergizáló porszemeket, így az allergiások nem ajánlatos olyan gépet venni amiben nincs HEPA filter/szűrő.
A tartály a víz egyszerű kiöntésével, illetve némi mosással gyorsan tisztítható a rendszerességet viszont ebben az esetben is komolyan kell venni. A por és a víz keverékéből alkotott sár hamar rászárad a tartály falára - ennek eltávolítása hosszabb és fáradtságosabb munkába kerülne.