Tintafolt eltávolítása

Néhány évvel ezelőtt még kötelezően töltőtollal kellett írni az iskolákban, később ez már csak a kisiskolásokra volt érvényes, azután ez is abbamaradt, és ma már nagyon kevesen használnak töltőtollat. Mindettől függetlenül a tintafolt mindennapi problémát jelent, melyet gyakran a silány gyártmányú golyóstollaknak köszönhetünk, még gyakrabban gyermekeink kísérletező kedvének.

A tintafolt eltávolítása erősen függ attól, hogy milyen felületet ért a szennyeződés. A leggyakoribb mind közül az ingzsebben, vagy nadrágzsebben szétfolyt tinta.
Ebben az esetben, a lehető leggyorsabban nedvesítsük be a tintafoltot, ezután csorgassunk rá citromlevet, majd egy enyhén nedves, vegyszermentes szivaccsal óvatosan dörzsöljük ki a foltot körkörös mozdulatokkal. Ezután vegyszermentes kéz-meleg vízzel alaposan öblítsük ki, vigyázva, hogy a ruha többi részét ne színezze el a tintás víz.
Előfordul, hogy egészen nagy felület lesz tintás a ruházaton. Ebben az esetben felesleges foltként bánni vele. Egy tálba öntsünk tejet és abban áztassuk a ruhát két órán át. Időnként cseréljük ki a tejet tisztára, hogy ne színezze vissza a ruhát. Utána meleg, tiszta vízzel alaposan öblítsük át.

Gyakori eset, főként a gyerekszobákban, hogy a szőnyegre folyik a tinta. Egy földön felejtett toll, amire rálépett valaki, nagyon könnyen okozhat efféle balesetet. Ekkor a szőnyegen lévő foltot öntözzük meg tejjel, majd hagyjuk rászáradni, ez hozzávetőlegesen 15-20 perc lesz, majd szivaccsal itassuk fel és a folt helyét nedves szivaccsal tisztítsuk meg. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg el nem tűnik teljesen a folt, ez olykor 3-4 egymás utáni folyamat is lehet.
Az sem ritka, hogy a tinta bútorra folyik, leggyakrabban az íróasztalra. Ebben az esetben készítsünk szalmiák-terpentin keveréket 1:1 arányban, és egy rongy segítségével a keverékkel távolítsuk el a tintafoltot.
Előfordul, hogy a tinta nagyon jó minőségűnek bizonyul, és makacsul ragaszkodik az általa választott felülethez. Akár ruhadarabról, akár szőnyegről vagy kárpitról van szó, a tejes eljárás után alkalmazhatunk citromsavas dörzsölést egy puha ronggyal.
Amikor gyermekünk saját magát tintázza össze, mely szintén nem ritka eset, akkor szintén a citromlé a megoldás, amit utána alaposan le kell öblíteni, ellenkező esetben károsíthatja a gyermek bőrét, vagy fájdalmat okozhat, ezért óvatosan bánjunk vele.