Mi a baj a porszívóval?

Volt már olyan élménye, hogy takarít akár hosszú órákon át egy irodában vagy otthon és a munka végeztével azt tapasztalja, hogy minden poros a helyiségben? A TV-n, a bútorokon rövid időn belül megjelenik újra a por és kezdhetné elölről a munkát?
Kíváncsi, hogy miért csak "látszat" tisztaságot érhet el?

mi a baj a porszívóval?
mi a baj a porszívóval?


Már Ön is tapasztalta azt a bizonyos furcsa szagot a porszívó használata közben?
Ha csak egyikre is igen a válasza, olvassa tovább.
Jöhet a porszívó.
A porszívó, mint por és kosz összegyűjtő és megkötő technológia 4 típusra osztható tisztán szűrős, filteres porzsákos vagy gyűjtőtartályos száraz technológia
víz tartályos és filteres technológia
víz-szűrős, filteres vegyes technológia
csak vizes szűrős technológia, mely nélkülöz bármilyen szűrőt, filtert
Az első kettő tulajdon képen ugyanúgy működik csak a második altípusnál porzsák helyet vizes tartályt alkalmaznak, ami elsőre kétség kívül látványosnak tűnhet, de majd megnézzük a tényleges hatásait. A harmadik és negyedik altípus a valós víz filteres kategória, ezekről később egy külön menüpontokban fogunk írni.
Nézzük az első altípust, a legtöbb ember által használt porszívót, a hagyományos száraz szűrős, filteres, porzsákos, gyűjtőtartályos technológiát. A porszívó az elmúlt 100 évben a működési elvét nézve nem változott és a felépítése is csak keveset finomodott, viszont a külső dizájn már annál látványosabban fejlődött.
Elmúlt évtizedekben ez semmit sem változott, csak ide-oda, ilyen-olyan szűrőket építettek be. A porszívóba 1000-2500 liter levegő érkezik a bementi nyíláson percenként. Tehát az egész gépnek légáteresztőnek kell lennie. A koszt, a port a levegő szállítja. A porszívóban a légáramlás útjában lévő összes anyag, alkatrész légáteresztő és két ellentétes dolgot kell megvalósítania. Tartsa bent az összes felszívót koszt, port és engedje át az összes levegőt. Ez nehezen elképzelhető, hogy valaki megtudja valósítani egy szűrős rendszerben.
porzsák - ami maga is egy szűrő - és a többi szűrő, úgynevezett rácsos szerkezetű anyagból készül, leegyszerűsítve olyan, mint a szúnyogháló.

Porszívó motor
Porszívó motor

Az adott motor teljesítményhez van egy légáteresztő képessége a porzsáknak és a szűrőknek, amit a sok kis lyuknak, a mérete határoz meg. Ez egyben egy fojtást is jelent a porszívó számára. Ezért van, hogy minél több a szűrő egy porszívóban, annál nagyobb a motor teljesítménye, hiszen a levegőt át kell szívni a rendszeren. Ma már nem ritka a 1500-2000W teljesítményű porszívó sem. Ez például egy komoly erő művi szivattyú teljesítménye. Ehhez képest egy porszívóban kb. 100-400W a valós szívó teljesítmény tiszta porzsákkal és szűrőkkel. Tehát, a levegőt a nagy motor átpréseli a szőrűkön és vele együtt változó mennyiségű por is visszakerül a levegőbe, szobába és a használója azt tapasztalja, hogy takarítás után újra poros a Tv, a bútor.

Jöhet a porzsák.
A gyűjtőtartály is hasonlóan viselkedik, mivel a porzsákot helyettesíteni kell egy szűrővel, ami általában bele is lóg a tartályba. Nyissa ki a porzsák fedelét és látni fogja, hogy tiszta por a porszívó belseje a porzsák körül, pedig a bementi nyílás egy elasztikus gumi gyűrűn át kapcsolódik bele a porzsákba. Az összes levegő átmegy a porzsákon. Ez a por az első jele annak, hogy a szűrő nem alkalmas az összes por visszatartására.
A porzsákot 2-4 hetente cserélik átlagban. Ipari szinten sűrűbben.
Amikor takarítunk, akkor mindent felszívunk. Levelek, atka, hajszál, ételmaradék, morzsa, rovar tetemek, stb kerül a porzsákba. Ezek szerves anyagok. A porzsákban sötét van amihez jön a kellemes meleg a szoba és a gép hőjének köszönhetően, a nedvességet pedig a páratartalomnak köszönhetjük. Kész is a tökéletes komposztáló.
Mi lenne, ha a konyhai szemetest nem vinné ki 2-4 hétig???
A porzsákban is hasonló történik, egyszerűen rothadásnak, szaporodásnak indulnak a szerves anyagok és az élővilág már néhány óra elteltével és legközelebb, mikor bekapcsoljuk a porszívót szagok formájában távozik. Ezt a rothadt, poros levegőt lélegzi be utána mindenki hosszú órákon keresztül.

Ezért büdös a porszívó.