Mosógép tisztítása, karbantartása

Mosógép tisztítása, karbantartása

A szűrőt havonta érdemes tisztítani, eltávolítani a szennyeződést, bolyhos textíliák mosása után pedig minden alkalommal. Tiszta folyóvízben ki kell öblíteni a szűrőt és ügyelni kell a szűrő pontos visszahelyezésére, hogy ne legyen szivárgás. Ezen kívül a szűrőből el kell távolítani a bennakadt egyforintost, gombokat, hajcsatokat. Mindent. Ha ezt elmulasztod, a vízpumpa károsodhat.-A mosógépben a használat során vízkő válik ki, és szürkésfehér mész-szappan lepi be a fémfelületeket. Én minden mosás alkalmával az ecetet vízzel kétszeresére hígítom, abba teszek természetes öblítőt, és az egész zutty, megy az öblítő rekeszbe. Nem lesz ecetszagú a ruha, az ecet remek fertőtlenítő, óvja a textíliák színét, ráadásul a vízkő ellen is hatékony és ami lényeg, olcsó és környezetbarát. Amennyiben nem használsz minden mosáskor ecetet az öblítő rekeszbe, célszerű időnként ecetes átmosást végezni a mosógépeden, mivel a dobból az ott lerakódó vízkő- és mosószer maradványok kioldódhatnak, ami barnás foltot hagyhat a ruhákon.
Így végezd az ecetes átmosást: üres állapotban 60 (vagy 90) fokon egy kímélő programot kell indítanod.
1. Önts üres állapotban 2 liter 20%-os ecetet a gépbe
2. Indíts el egy kímélő programot 60 vagy 90 fokon
3. Amikor a gép felmelegítette a vizet, állítsd le a programot és hagyd állni egész éjszakára
4. Reggel melegítsd fel a vizet még egyszer, és hagyd végigfutni a mosóprogramot.
Az ecetes átmosást követően a megszokott módon folytathatod a mosást. Ezzel a módszerrel javíthatsz a mosógépben uralkodó állapotokon.
A ruhák, a szennyes mosógépbe rakásakor idegen testek ne kerüljenek a mosógépbe (pl. pénz érme, tű, szög stb.) illetve a ruhákon lévő zip-zárakat, gombokat kapcsold össze, mert ezek nem csak a ruhában, de a mosógépben is károkat tudnak okozni. Rendszeresen ellenőrizd, hogy nem maradt e a dobban, a dob/ajtó körüli gumitömítés mélyedéseiben gomb, pénzérme, kulcs v. egyéb fémtárgy.Óvakodj a párától
Óvakodj attól, hogy a mosógéped párában, vízben álljon.
Mosás után a mosógép ajtaját nyitva kell hagyni, legalább 3 órát, hogy kiszáradhasson. Semmiképpen ne csukd be az ajtaját mosás után jó pár óráig, mert azzal a párát beszorítod a dobba, amivel paradicsomi feltételeket teremtesz a gombáknak a szaporodásra. A penész megtelepszik a dob mögött és mellett, a mosógép falán. Ha meg tudod oldani, hagyd nyitva folyamatosan a mosógép ajtaját.
A mosópor- és öblítőtartályt rendszeresen vedd ki, és öblítsd ki meleg vízzel. Egy üvegtisztítóval vagy kefével könnyen eltávolíthatod az odatapadt maradványokat is. Időnként nem árt, (főleg elöltöltős gépnél) ha kihúzod/leveszed a mosószer-és öblítőtartályt, és hagyod, hogy ott is szellőzzön, száradjon.Extra tipp: Ha mosás után nem vagy megelégedve a ruha tisztaságával, ellenőrizd a szivattyú szűrőjét. Ha eltömődött, tisztítsd ki, mert rontja a mosás hatékonyságát!