Kávéfoltok eltávolítása

Mai rohanó világunkban az emberek többségére jellemző, hogy nem alszanak annyit, amennyit szervezetük elégségesnek ítélne meg. Ezt kompenzálandó koffein túladagolással próbálják szinten tartani magukat, mely sokszor igen előnyösen hat a szellemi tevékenységekre.
A kávé egy természetes és bevált módszere a fáradt embereknek önmaguk ébren tartására, továbbá igen ízletes is, mondhatjuk, alig létezik olyan ember, aki ne fogyasztana kávét.
A túlzott fogyasztáson kívül egyetlen hátrányos jellemzője van a kávénak, esetleges kiömlése után olyan foltot hagy maga után, melyet nem egykönnyen lehet eltávolítani sem a ruházatból, sem a kárpitból vagy szőnyegből.
Léteznek különböző folt eltávolító vegyszerek, mosáshoz használatos adalékanyagok, melyeknek egy része valóban hatékony, más része nem működőképes, bizonyos százalékuk pedig a textil, illetve a kárpit minőségének rovására mennek, valamint a folt eltávolítása után azt vehetjük észre, hogy színváltozást okozott a felületen, mely tisztább ugyan, de nem kevésbé ízléstelen látvány.

A ruházatra ömlött kávé esetében érdemes azonnal cselekedni, mert a friss szennyeződés minden esetben könnyebben kezelhető. 

Ebben az esetben érdemes kézzel mosni a ruhadarabot, és oda kell figyelni arra, hogy a víz ne legyen túl forró, de hideg se. Langyos, glicerines vízben érdemes átmosni, esetleg sós vízben. Öblítéshez kéz-meleg vizet használjunk, mely minden vegyszertől mentes. Száradás után be lehet tenni a többi mosnivaló ruha közé.
Előfordul, hogy nincs lehetőségünk azonnal kimosni a kávéfoltos ruhadarabot, így a folt beleszárad. Ebben az esetben a foltot át kell dörzsölni glicerines rongy segítségével, majd ezután nagyon tömény langyos, sós vízben kell átmosni. Száradás után szintén hozzáadhatjuk a többi mosnivalóhoz.
A kárpitra vagy szőnyegre került kávéfoltot először fel kell itatni, erre a papírtörlő a legalkalmasabb. Ezután nedves ronggyal töröljük át alaposan, majd nagyon tömény sóoldatos vízben áztatott szivaccsal dörzsöljük ki belőle a foltot. Száradás után, ha még mindig nyoma van a kávé foltnak, akkor ismételjük meg az eljárást.