Cigarettafüst közömbösítése

A dohányfüst nem kellemes, és ebben még a dohányosok is egyetértenek, így a sok szellőztetés mellett kell tennünk néhány dolgot. Sajnos, maradéktalanul nem lehet eltüntetni egy zárt helyiségből a dohányzás nyomait.


Első ránézésre meg lehet állapítani, ha egy helyiségben gyakorta dohányoznak. A füst egy része lerakódik a falakon, bútorokon, ablaküvegen, függönyökön. A füst szagának maradványait pedig muszáj különböző praktikákkal közömbösíteni, mert különben kellemetlenné válik a helyiségben való tartózkodás.
Azt a helyiséget, ahol dohányoznak, nagyon gyakran kell szellőztetni, akár minden szál cigaretta elszívása után. Fontos, hogy hideg időben csak a dohányzás után kezdjük meg a szellőztetést, különben a beáramló hideg levegő lenyomja a füstöt és két perc múlva már képtelen lesz kiszellőzni a helyiség.
A dohányfüst közömbösítését azzal kezdjük, hogy mindig legyen égő gyertya abban a helyiségben, ahol dohányoznak. Ez egy alapvető praktika, ami nagymértékben hozzájárul, hogy kevésbé legyen kellemetlen a levegő.
A nedvesség megköti a nikotint és füst további alkotóelemeit, amit a magunk javára tudunk fordítani többféle módon is. Kitehetünk egy nedves szivacsot a helyiségben, ahol dohányzunk, vagy kiakaszthatunk egy tiszta rongyot, melyet előzőleg illóolajos vízben kiöblítettünk. Az illóolaj illata nem lényeges, használjunk olyat, ami leginkább közel áll ízlésünkhöz, a lényeg a nedvesség.
Ügyeljünk arra, hogy a nedves szivacsot, illetve rongyot egy-két óránként öblítsük át tiszta vízben. Öblítés után tekintsük meg az erre használt vizet, és azonnal látjuk, miért volt erre szükség.
Gyakori módja a cigarettafüst közömbösítésének a különböző természetes illatosítók. Ez lehet gyógynövényes vagy virágillatú füstölő, illóolajos párologtató.
Aki jobban kedveli az előre gyártott, szintetikus légfrissítőket, az nyugodtan használja azokat, bár az imént leírt technológiák sokkal kevésbé károsak az egészségre és kevésbé allergizálóak.
Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a dohányfüst közömbösítése nem működik percek alatt, hosszútávon kell erről gondoskodnunk és folyamatosan. Nincs más megoldás, esetleg a dohányzásról való leszokás lehet ennél gyorsabb és valljuk be, egyszerűbb is.